TABUNG HARIAN

Followers

Friday, April 30, 2010

Air kelapa


malam semalam sempat pegi makan malam kat Umbai dengan classmate wida, eika, pejal, zuki and zaini. naseb baikla diorg sume bwk aku. kalau tak kompem sesat smpai ke Jasin nak g sane. seronok dapat makan ikan bakar pari and sotong goreng tepung setelah behari-hari makan ala kadar je. maklumla kesibukan exam ini rase macam malas nak masak kat rumah.bila rajin je baru memasak.

Kompem risau jugak bila nak makan sotong tue.sebab i'm alergic person with seafood.tapi bila memikirkan yang aku dah lame tak makan and last raya cina aku da pulun seafood banyak and tak menghilangkan sebarang kesan pun aku pun makanla..ops da bebel banyak nie. mintak maaf ye encik ezwan saya makan seafood.~

Air kelapa mmg superb best malam tadi.dapat minum kat tepi laut ala-ala macam duduk kat tepi pulau la jugak.excted betol minum ngn wida sebijik tue.siap amek lagi ec kelapa tue.even kelapa tue macam dah tua sikit.tapi aku tetap balun je.HI HI HI. ktorang dapat kelapa pandan.sebab rase air kelapa tue mmg macam air pandan. mule-mule tue mcam tak bape suke sgt kat tekak nie memandangkan jarang minum kelapa pandan.minum kelapa yang biasa lagi bet rasenye. tapi last-last abes gak.siap mintak lagi ec kelapa dari orang lain.HE HE HE

JOM LAYAN KHASIT KELAPA.bace taw satu-satu sebab bagus untuk semua:
Air Kelapa Muda yang biasa kita minum sebagai pelepas dahaga ternyata memiliki banyakmanfaat. Manfaat atau khasiat air kelapa muda ternyata bukan hanya sebagai penawar racun atau alergi tetapi air kelapa juga memiliki banyak kegunaan yang lain. Di Indonesia Air kelapa kerap diasumsikan sebagai limbah. Padahal, ia memiliki khasiat dan nilai gizi yang dahsyat. Contohnya air kelapa dapat dibuat nata de coco dan kecap. Air Kelapa Muda juga termasuk minuman yang dapat dikonsumsi untuk mendukung Gaya Hidup Sehat. Ramuan untuk Pengobatan Air kelapa muda selain enak diminum dalam kondisi segar juga Khasiat Air kelapa Muda adalah sebagai obat berbagai jenis penyakit.

Gatal dan eksim
Sediakan satu genggam beras. Rendam dalam air kelapa muda yang masih berada dalam tempurung selama 5-7 jam hingga beras terasa asam. Setelah itu giling hingga menjadi bubur halus (tepung). Kemudian oleskan bahan tersebut pada bagian tubuh yang terkena gatal, eksim, luka, atau telapak kaki pecah. Lakukan setiap hari selama 3-4 hari.

Luka bakar
Sediakan sejumput bubuk kunyit dan air kapur sirih. Campur dengan air kelapa. Oleskan pada bagian yang terkena luka bakar, misalnya pada telapak tangan atau telapak kaki. Rasa panas pun akan cepat hilang.

Demam berdarah
Minum air kelapa mudah hijau yang dicampur dengan air perasan jeruk nipis secara teratur.

Cacingan pada anak
Berikan air kelapa muda yang diberi sedikit sari jeruk sitrun kepada anak yang mengalami gangguan cacingan.

Disentri
Penderita disentri biasanya akan merasa penat di kaki, demam tinggi, tinja berlendir dan bercampur darah, sering buang air, urine berwarna gelap. Untuk menjernihkan urine, minumlah air kelapa hijau. Bila urine sudah normal, hentikan minum air kelapa tersebut.

Air Kelapa untuk Kecantikan

Menghilangkan jerawat
Siapkan satu gelas air kelapa campur dengan 25 gram pasta kunyit, biarkan semalam. Keesokan harinya, tambahkan ke dalam ramuan tersebut tiga sendok teh bubuk cendana merah. Aduk sampai merata. Simpan selama tiga hari. Setelah itu, saring ramuan dengan menggunakan kain kasa. Simpan air perasan dalam botol. Oleskan ramuan tersebut pada wajah yang berjerawat, dua kali sehari sampai jerawat lenyap.

Mencegah kerutan di wajah
Untuk menghindari kerutan di wajah yang datang lebih dini, basuhlah wajah dengan air kelapa, sesering Anda suka.

Mencegah uban
Air kelapa hijau dicampur dengan satu sendok teh garam. Gunakan untuk mencuci rambut guna mencegah tumbuhnya uban.

Meningkatkan gairah seksual
Campur air kelapa dengan sedikit madu, lalu minum. Ramuan ini mampu merangsang pusat-pusat seksual tubuh. Selain itu harus diimbangi dengan Membaca tips bercinta agar semuanya lancar..car...car.

Membuat suara merdu
Minum air kelapa muda yang telah diembunkan selama satu malam.(hahaha...ader orang penah wat ke yang nie) macam karut je.

Nah itulah Beberapa manfaat air kelapa Muda yang mungkin bisa membantu teman-teman sekalian.
~smile~
notamultgambar: muka macam budak abes spm.

6 pot-pet:

M a W a D D a H said...

bestnye die makan kt umbai...

AMIRA IS MIRA said...

mmg best..nnti dtgla makan jugak ye

lassiegewdix said...

thx 4 ur info .
mam kt umbai ?
beshnye ~
miss melake :(

AMIRA IS MIRA said...

yes..makan kat umbai..
nnti dtg melaka makan sini ok

DALILA MISMAN said...

memang best dapat minum air kelapa dan makan di umbai...bilalah nak pergi lagi..last g mkn umbai sebulan yang lepas

AMIRA IS MIRA said...

dalila- mmg best..seronok gak ble dpat minum air kelapa..kalo tak balik kg je yg berpeluang minum bnde tue....

Tabung Harian

Related Posts with Thumbnails
 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates

design by Grumpy Cow Graphics