TABUNG HARIAN

Followers

Wednesday, March 24, 2010

sakit itu musibah diri

snap for this week!
muke gelap!

mood sekarang: sakit!
tempat sakit: lebih ke kawasan mulut dan bgkak besar di kaki.
sebab: kurang minum air masak.

bangun pagi terase ader bnde besar kat mulut.sedang teman sebilik aku yang masih enak dibuai mimpi diulit selimut, aku p menjengah di cermin ajaib kami.OMG!!..bibir aku bengkak.ini bukan bngkak dek kerana kebiasaan apabila bngun tidur.ini mmg2 bngkak.bnde 1st yang cross kat my mind.MC arineh!tak perlu ke class.krg kene gelak kat sume org je..bukan2..bnde nie mmg saket..sebab tetibe terase mulut herot and mcm ala2 sumbing..tak mahu sumbing!
fakta: sempat lagi berwc ngn encik kesaygn tunjuk bbr bengkak.ntah beliau nmpk atau tidak??eeeaa...

pergi ke klnik.dinasihatkan agar byk minum air masak.kerana cuaca yg panas dan kesibukan kerana aktiviti intercourse games kat campus.dpt ubat byk dari klinik.1st tyme sepanjang umur -- tahun.aku kene mkn 6 biji sekali gus.teros call mama untuk makluman beliau yang anak yg cumel ini sedang sakit mulut.peg.perubatan swuh mkn ubat smpai abes sebab bnde nie bole melarat smpai ke tempat lain.baik.saya akan pastikan mkn ubat.kepada teman saye.sila ingatkan saya!!!remind me please 24 hours!

RAWATAN & PENCEGAHAN(ulser mulut)

    1. Pengambilan analgesik seperti parasetamol dapat mengurangngkan sakit
    2. Rawatan laser dikatakan paling berkesan mengurangkan kesakitan dan merawat ulser dalam tempoh 24-72jam.
    3. Debacterol-mengandungi asid yang dapat membunuh bakteria di kawasan ulser.
    4. Bonjela-sejenis gel yang dapat mengurangkan kesakitan.
    5. Rawatan tradisional seperti meletakan uncang teh di kawasan ulser dapat mungurangkan kesakitan.
    6. Mengamalkan diet yang seimbang terutamanya pengambilan vitamin dan asid folik. Vitamin A & D bagus untuk kesihatan lapisan mulut. Vitamin C meningkatkan sistem pertahanan tubuh.
    7. Meningkatkan tahap kebersihan oral termasuklah penggunaan bahan kumuh yang antiseptik.
    8. Elakkan makanan dan minuman yang terlalu panas.
    9. Bawa bertenang dapat mengurangkan stress.
    10. Elakkan penggunaan ubat gigi yang mengandungi Sodium Lauryl Sulphate(SLS).
    11. Makanan seperti yogurt dan probiotic dapat mengimbangkan bilangan bakteria baik dalam tubuh.
    12. Minum air dengan banyak
Fakta 2: pelik ulser nie tumbuh kat luar mulut.mulut aku dah mcm ader berlian permata.sebab susunan ulser nie mmg cantik.are bwh mulut ader 4-5.area atas ader satu yg besar.ha..bygkan??

pic lutut yang mmg tak comel??dasyatkan??

2 pot-pet:

'AQILAH said...

4 atau 5? ok giler banyak...aku sangka macam 2 atau 3...so esok kau datang tak?

AmIRa is mIRa said...

hahaha..esok ak dtg.mulut da kecut sket.
kompem scary kalo tgk yg pagi tadi nye..

Tabung Harian

Related Posts with Thumbnails
 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates

design by Grumpy Cow Graphics