TABUNG HARIAN

Followers

Friday, July 13, 2012

Resepi donut amira"s

Assalammualaikum..

aku suke sangat memasak..lagi-lagi bab yang melibatkan kek.kek.kek.pastry.rasanya kalau masak lauk-pauk  tu suke jugak tapi tak berapa puas. tapi bila bab masak yang melibatkan ada butter, telur, tepung memang pevret aku!.* ( tapi time nak cuci sungguh aku malas)! (-_-) hahaha

sekarang jadual memang ala-ala isteri anak satu yang duduk rumah sambil masak sambil tengok tv sambil msg laki tanya dah makan ke belom, tengah kerja ke tak,dan bla bla bla..hahah (boring cter kau ni) *)hahahaha..NEXT!

siap je nonton sinetron putri yang ditukar.ke dapur lah kita,siapkan minum petang untuk orang-orang yang balik bekerja untuk minum petang. sbnrnye dah banyak jugak resepi yang aku try.gamabr sume aku share di twitter or instag,(kesan dunia canggih). tapi hari ini aku nak share resepi paling senang ayam aku buat..DONUT GEBU AMIRA's..hahaaha..(name ala2 masterchef)


nampak gebu tak donut aku yang lembut plus famliy aku berebut nak makan sebab enak makan time petang-petang.

Masukkan 700g tepung gandum @ 3 cawan (make sure ayak dahulu), 3/4 susu cair, 1 paket yis @ mauripan, 1 sudu teh garam, 3 sudu marjerin, gula castor 4 sudu, satukan sume bahan dan gaulkan sehingga menjadi doh yang tidak terlalu lembik. 

lepas tu agak-agak doh korang sume dah menjadi, korang bole sambung tengok tv dalam masa 30 mnt sebab nak biarkan doh korang yang sudah diuli tadi mengembang. make sure adunan tadi ditutup rapat ataupun coverkan dengan wrapping plastic supaya udara tak termasuk..(sebab nakkan dia kembang 2x dari bentuk asal.)

30 mnt kemudian, masuk dapur semula, amek doh,bukan wrapping plastic, then cuba korang tumbuk adunan tu ( kalau kembanglah), nak tawu adunan tu sempurna atau tak pastikan tumbukan korang td memantul,kalau tak aderlah something wrong kat adunan..

tara..dah setel sume,,korang boleh la jadikan setiap adunan berbentuk bulat.(agak-agak kalau melekit pastikan tangan korang ada sendikit tepung )..buatla apa jenis donut pun. asalkan menarik.goreng sehingga warna emas 999..HhHahaha.

dahh siap hidangkan. dengan air panas.aku suke TEh C!


itu bukan set Corelle rumah aku.itu set cawan lama ada kat kedai cina!

Selamat mencuba,





1 pot-pet:

nadia said...

bulan2 puasa cenggini, tengok donat pun melelehhhh. :)

Tabung Harian

Related Posts with Thumbnails
 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates

design by Grumpy Cow Graphics